- De Amerikaanse president Joe Biden bezoekt Israël woensdag, zo maakte zijn minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken maandagnacht bekend.
- Het bezoek is een solidariteitsbetuiging na de grootschalige aanval van de Palestijnse militante beweging Hamas op 7 oktober.
- De Verenigde Staten hebben niet om garanties gevraagd dat Israël geen grondoffensief lanceert tijdens het bezoek van president Biden.
- Lees ook: Kamerlid Kauthar Bouchallikht wil niet meer op kandidatenlijst GroenLinks-PvdA vanwege standpunt over Israël
De Amerikaanse president Joe Biden bezoekt Israël woensdag, zo maakte zijn minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in de nacht van maandag op dinsdag bekend.
Het bezoek is een solidariteitsbetuiging aan Israël na de grootschalige aanval van de Palestijnse militante beweging Hamas op 7 oktober. Biden bezocht Israël tien keer, de eerste keer als senator in 1973.
John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, liet vanuit Washington weten dat ook de vrijlating van gijzelaars en humanitaire hulp ter sprake zullen komen, “om er zeker van te zijn dat we samen optrekken en zeker te weten dat de hulp niet Hamas toekomt, maar burgers”. “We willen dat humanitaire hulp door de Rafah-grens (tussen Gaza en Egypte) naar binnen gaat en de mensen naar buiten.”
Biden zal vervolgens doorreizen naar de Jordaanse hoofdstad Amman, waar hij koning Abdullah, de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas ontmoet.
Israëlisch grondoffensief kan plaatsvinden tijdens bezoek van Biden
De Verenigde Staten hebben niet om garanties gevraagd dat Israël geen grondoffensief lanceert tijdens het bezoek van president Biden. John Kirby van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zei dat de Israëliërs geen opdrachten van de VS krijgen over hun operaties.
Israël treft momenteel voorbereidingen voor een grondoffensief tegen de Hamasbeweging in de Gazastrook, een dichtbevolkt kustgebied. Hamas voerde eerder deze maand vanuit daar een bloedige verrassingsaanval uit op Israël.
Internationaal bestaan grote zorgen over de humanitaire situatie in de Gazastrook. Het Witte Huis vreest volgens de krant The Washington Post ook dat een groter regionaal conflict kan ontstaan. Het bezoek van Biden zou een signaal richting landen als Iran kunnen afgeven dat ze zich afzijdig moeten houden.
"We willen geen escalatie zien", zei woordvoerder Kirby. "We willen zorgen dat de humanitaire hulp op gang komt." De VS kondigden het bezoek van Biden ook pas aan nadat er toezeggingen van Israël over humanitaire kwesties waren ontvangen, schrijft The Washington Post.
Amerikaanse en Israëlische functionarissen onderhandelden daar volgens een bron van de krant meer dan zeven uur over. Ze spraken onder meer over mogelijkheden om hulpgoederen de Gazastrook binnen te krijgen en het creëren van veilige zones voor Palestijnse burgers.
Israëlische sjekel zakt weg door de oorlog
De sjekel, de Israëlische nationale munt, staat onder druk door de oorlog die het land voert tegen de Palestijnse militante beweging Hamas. Voor een dollar moet nu ruim 4 sjekel worden neergeteld. Het is voor het eerst in acht jaar dat de Israëlische munt zo laag staat.
Sinds de aanval van Hamas op Israëlische militairen en burgers van 7 oktober is de sjekel vooral in waarde gedaald. Een ingreep van de Israëlische centrale bank om de waarde van de sjekel te ondersteunen had maar tijdelijk effect. Maandag zakte de munt 0,6 procent ten opzichte van de dollar, de zesde dag op rij waarin de sjekel terrein verloor.
Israël reageerde op de Hamas-aanval met hevige luchtaanvallen op de Gazastrook. De sjekel lijkt onder andere onder druk te staan vanwege de vrees voor verdere escalatie van het conflict.
Analisten van zakenbank Goldman Sachs wijzen er tegelijkertijd op dat de sjekel er beter voor staat dan tijdens eerdere conflicten die Israël uitvocht. De centrale bank heeft nog veel buitenlands geld tot zijn beschikking om de eigen munt mee te ondersteunen, zo stellen ze. Ook wijst de betalingsbalans van het land op voldoende inkomsten uit export.